Навчальна практика — 2024

У лютому-квітні 2024 року студенти 2-го курсу бакалаврату програми «Суспільне і приватне врядування» спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування» проходили навчальну практику. В умовах воєнного стану не всі державні установи змогли прийняти студентів для ознайомлення очно з їхньою діяльністю. Так, Верховна рада та Кабінет Міністрів й досі не проводять екскурсії для студентів. Однак, ми змогли відвідати чимало установ та зустрітись онлайн з фахівцями різних сфер та форм власності. На завершення студенти продемонстрували власні відео та підготували тези до участі в міжнародній науково-практичній конференції. Нижче – перелік проведених заходів та зустрічей.

До 10-ї річниці Революції Гідності та Дня Героїв Небесної Сотні студенти 2-го курсу бакалаврату факультету правничих наук відвідали інформаційно-виставковий центр Музею Майдану. Науковиця Вікторія Бойко розповіла про діяльність Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності.

 

У Фонді державного майна України – центральному органі виконавчої влади зі спеціальним статусом студенти 2-го курсу бакалаврату програми «Суспільне і приватне врядування» за планом навчальної практики зустрілись з представницею Фонду державного майна України – Сиротою Оксаною Анатоліївною, начальницею відділу взаємодії з органами державної влади Управління аналітики Департаменту забезпечення роботи Фонду державного майна України, кандидатом наук з державного управління, послухали цікаву лекцію про діяльність, компетенції, функції та завдання фонду та отримали відповіді на поставлені запитання.

 

Відвідали музей Гетьманства у місті Києві – державний культурно-освітній та науково-дослідний заклад історичного профілю, осередок пам’яток матеріальної та духовної культури пов’язаних з історією та традиціями козацько-гетьманської доби. Музей міститься у будинку-пам’ятці архітектури кінця ХVІІ - з надбудовами в ХІХ ст., відомому в Києві як "будинок Мазепи”, який було відреставровано за рахунок фінансування Київської міської державної адміністрації та Благодійного Фонду Івана Мазепи.

   

  

Послухали лекцію в онлайн форматі, яку проводила директорка департаменту архівної справи Державної архівної служби України, кандидатом наук з державного управління Ірина Дубок. Дізналась про систему архівних установ, ризики, які були ідентифіковані Укрдержархівом, та як відбувається оцифрування документів державними архівами. Зустріч організувала доцент кафедри Москаленко Світлана Олексіївна.

  

  

Відвідали центр ЯМаріуполь у місті Києві. Поспілкувалась з заступницею міського голови територіальної громади міста Маріуполь та безпосередньо керівницею центру ЯМаріуполь, яка розповіла про діяльність центрів, що надають гуманітарну, психологічну, медичну допомоги, допомагають з працевлаштуванням та тимчасовим розміщенням внутрішньо переміщеним особам.

 

Відвідали Київську торгово-промислову палату. Поспілкувалась з різними представниками організації та зокрема з Сізіковою Людмилою Вікторівною, першою віцепрезиденткою Київської торгово-промислової палати. Київська торгово-промислова палата – недержавна неприбуткова самоврядна організація, що об’єднує юридичних та фізичних осіб, зареєстрованих згідно законодавства України як підприємці. Київська ТПП має на меті сприяння розвиткові національної економіки та її інтеграції у світову систему, зміцнення ринкових механізмів, надання практичної допомоги підприємствам усіх форм власності і представництва інтересів підприємства організацій – членів Палати у відносинах з місцевими органами державної виконавчої влади.

  

  

Були присутні на нагородженні номінанток конкурсу «Жінки Києва: вплив і лідерство» за участю Київського міського голови Кличка Віталія Володимировича. Мер Києва Віталій Кличко у столичній мерії в Міжнародний день боротьби за права жінок нагородив 16 киянок – переможниць конкурсу «Жінки Києва: вплив і лідерство». Серед них: волонтерки, соціальні працівниці, громадські лідерки, керівниці підприємств, освітянки, підприємиці, представниці сфери публічного управління. Наша професорка Халецька Аліна Анатоліївна була нагороджена у номінації «Голос на міжнародній арені задля впровадження стратегічних цілей ООН».

  

   

Досліджували вплив російсько-української війни на туристичну сферу за допомогою PEST-аналізу.

Поспілкувались з археологом Антоном Корвіном-Піотровським щодо археологічної спадщини та її важливості для історії. Обговорили основні загрози об’єктам археологічної спадщини в умовах війни. Антон Корвін-Піотровський – випускник освітньої магістерської програми «Суспільна політика і врядування» факультету правничих наук Могилянки, археолог, заступник Голови Всеукраїнської громадської організації «Спілка археологів України», дослідник Трипільської культури, науковий співробітник державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України.

   

Відвідали музей НаУКМА. Цікаву екскурсію провела директорка музею Сидорчук Таїсія Михайлівна. З листопада 2006 року на підставі рішення Вченої Ради НаУКМА Музей функціонує під назвою Центр «Музей української звитяги» як науково-дослідний, науково-інформаційний та культурно-освітній структурний підрозділ Університету. З 2020 року в онлайн просторі став доступний сайт «Віртуальний музей Києво-Могилянської академії», де кожен може знайти чимало історичних джерел, архівних документів, рукописів, друкованих видань, мистецьких об’єктів, що відображають літопис Академії та діяльність могилянців.

   

  

Провели онлайн зустріч з Оленою Тараненко, директоркою ТОВ «Чанта Маунт». Хлібозавод є приватним підприємством, яке спеціалізується на виготовленні заморожених хлібобулочних виробів. Ознайомились з основними проблемами та шляхами їхнього вирішення при роботі з персоналом, виклики та загрози для підприємства, які існують внаслідок повномасштабного вторгнення рф на територію України. Зустріч організувала доцент кафедри Москаленко Світлана Олексіївна.

   

Відвідали Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.
Поспілкувались із заступником Постійної Представниці Денисом Чистіковим та керівником Відділу інформаційного забезпечення Представництва, Євгеном Бондаренко. Ознайомилась з діяльністю та поточними напрямками роботи Представництва, зокрема у сфері напрацювань щодо розробки реінтеграційних політик та про стратегію когнітивної деокупації. Відвідали мистецьку виставку «ЛОМИКАМІНЬ». У подарунок отримали чудові книжки про Крим.

  

   

 

Зустрілись онлайн з практиками місцевого самоврядування, головами громад: Іваном Погоріляком (Перечинська міська рада), Ратаном Ахмедовим (Корюківська територіальна громада), Юрієм Бовою (Тростянецька громада), Андрієм Селецьким (Нововоронцовська селищна військова адміністрація). Почули про виклики, що постали перед громадами в умовах війни та окупації, про релокацію підприємств, відновлення громад. Зустріч організував викладач кафедри – Володимир Купрій - експерт Програми USAID DOBRE.

  

   

   

 

Відвідали Конституційний суд України. Багато цікаво дізнались про функції та повноваження, які є в компетенції суду. Цікаві зустрічі були із: завідувачкою сектору зовнішніх комунікацій і зв’язків з громадськістю – Оленою Фаріон, завідувачкою бібліотеки – Лілією Волошиною, завідувачкою архіву – Наталією Маєвською, головними консультантками відділу попередньої перевірки конституційних скарг – Жанною Кобан та Лілією Чорненькою.

  

  

  

Відвідали Veteran Hub – простір, де працює команда однодумців. Мережа сталої підтримки для ветеранів, ветеранок і близьких воїнів. Організація надає безоплатні послуги з юридичного консультування та психологічної підтримки, зокрема особисті консультації. Мережа об’єднує простори у Києві та Вінниці, мобільні офіси для доставки послуг ветеранам та їх сім’ям додому у Київській, Вінницькій та Дніпропетровській областях. На основі досвіду взаємодії з ветеранами та їх сім’ями Veteran Hub проводить ґрунтовні дослідження та адвокує покращення добробуту ветеранів та їх сімей.

  

 

 

 


Надрукувати